Visa filmer i möteshus

Du vill inte att tekniken ska störa Anden under din lektion, så ladda ner filmerna i förväg istället för att lita på internetanslutningen i ditt möteshus.

Möteshus har en begränsad bandbredd och den delas av hela församlingen som kan vilja använda den samtidigt. Det kan göra att din film hackar eller stannar, vilket försämrar filmupplevelsen.

Ladda ner film

Spela upp film

Ladda ner film

Hämta till en bärbar dator

Eftersom de flesta bärbara datorerna har en skärm som är stor nog för att klassmedlemmarna ska kunna se filmen är det ett av de bästa sätten att visa film på i klassrummet. Om du har en större klass kan det vara bra att ha externa högtalare så att du kan höja ljudet.

Gör följande för att ladda ner en film till din dator:

1. Klicka på länken till filmen på din bärbara dator.
  2. När filmen laddas ser du en nerladdningslänk nedanför. Klicka på Ladda ner.
  3. Välj storleken som du vill ladda ner. Större filer tar längre tid att ladda ner men kvaliteten är bättre. Om du tänker föra över filmerna till en android- eller applesmartphone bör du undvika 1080p-alternativet (om det finns), eftersom det formatet kanske inte är kompatibelt med din smartphone.
  4. Du får eventuellt möjlighet att namnändra filen och välja var du vill spara den. Om så är fallet ger du filmen ett namn som du lätt kommer ihåg och sparar den på en bra plats. Klicka sedan på Spara.

Om din dator inte ger dig möjlighet att välja var du vill spara filmen laddas filen vanligtvis ner till mappen Hämtade filer. Du hittar mappen Hämtade filer i Windows 7 genom att klicka på Startknappen och skriva in Hämtade filer. I Windows XP klickar du på Start och går till Mina dokument för att hitta mappen Hämtade filer. På en Mac klickar du på Finder och sedan på ditt användarnamn för att hitta mappen Hämtade filer.

Dubbelklicka på filen för att se filmen. Då öppnar din dator upp en videospelare och startar filmen.

Ladda ner till en surfplatta eller smartphone

Apple

Om du har en Apple iPad eller iPhone kan du ladda ner filmerna till din enhet och sedan visa dem för klassen, antingen på enheten eller genom att ansluta din enhet till en tv via en adapter. Du kan ladda ner filmerna på två sätt: Antingen via appen Evangeliebiblioteket eller genom att kopiera filmerna från din dator till din mobila enhet via en usb-kabel.

Om du inte har laddat ner appen Evangeliebiblioteket går du först till enhetens appbutik och söker efter och installerar den.

Gör följande för att ladda ner filmer via appen Evangeliebiblioteket:

1. Eftersom filmfiler är relativt stora (20–30 MB styck) är det bättre att ladda ner filmerna via ett trådlöst nätverk istället för ett mobilt nätverk. Aktivera wifi genom att klicka på Inställningar, aktivera wifi och anslut sedan till ett nätverk.
  2. Klicka på appens startikon för att gå till Evangeliebibliotekets startsida.
  3. Gå till Hantera media > Filmer och sedan till avsnittet som du vill titta på.
  4. Klicka på filmen du vill ladda ner. När filmen har laddats ner byts den gröna pilen ut mot en röd cirkel.

Obs: Du spelar upp filmen du hämtade genom att gå till bibliotekets filmsamling, enligt nedanstående steg.

1. Klicka på appens startikon för att återvända till Evangeliebibliotekets startsida.
  2. Gå till Filmer och sedan till avsnittet som innehåller filmen du vill titta på.
  3. Klicka på filmen du vill spela upp.

Gör följande för att kopiera filmer som du har laddat ner till din dator till din iPad eller iPhone via en usb-kabel:

Obs: Instruktionerna gäller för en iPhone 4s med iOS 6 och som använder iTunes 11. Stegen kan variera på andra enheter och i programvaruversioner. Om du inte har den senaste versionen av iTunes (vilket du måste ha för att kunna kopiera filer till din enhet) går du till http://www.apple.com/itunes och laddar ner den. Uppdatera iPhonens operativsystem till iOS 6, genom att ansluta din iPhone till datorn med hjälp av usb-kabeln. Klicka på fliken Sammanfattning i iTunes, klicka på Leta efter uppdatering och installera uppdateringen.

1. Starta iTunes.
  2. I övre vänstra hörnet på iTunes väljer du Filmer från rullgardinsmenyn.
  3. Klicka på Hemvideor bland flikarna i mitten.
  4. Dra filmerna du laddade ner till din dator till den fliken i iTunes.
  5. Anslut din iPhone eller iPad till din dator via din usb-kabel. iTunes känner igen din enhet och visar en iPhone- eller en iPadflik upptill till höger.
  6. Klicka på knappen för din iPhone eller iPad för att hantera media på din enhet.
  7. Klicka på fliken Filmer.
  8. Markera kryssrutan Synkronisera filmer.
  9. Markera kryssrutan bredvid varje film som du vill synkronisera. (Om du synkroniserar alla filmer kan det ta upp mycket plats på din enhet.)
  10. Klicka på Synkronisera.

I iOS 6 synkroniseras filmerna till videorappen på din iPhone. Om du inte hittar appen går du till Hemskärmen, drar skärmen åt höger och skriver ”videor” för att hitta appen.

Android

Om du har en surfplatta eller smartphone med androidsystem kan du ladda ner filmerna till din enhet och sedan visa dem för klassen, antingen på enheten eller genom att ansluta din enhet till en tv via en adapter. Du kan ladda ner filmerna på två sätt: Antingen via appen Evangeliebiblioteket eller genom att kopiera filmerna från din dator till din mobila enhet via en usb-kabel.

Om du inte har laddat ner appen Evangeliebiblioteket går du först till enhetens appbutik och söker efter och installerar den.

Gör följande för att ladda ner filmer via appen Evangeliebiblioteket:

1. Eftersom filmfiler är relativt stora (20–30 MB styck) är det bättre att ladda ner filmerna via ett trådlöst nätverk istället för ett mobilt nätverk. Aktivera wifi på din enhet.
  2. Klicka på appens startikon för att gå till Evangeliebibliotekets startsida.
  3. Gå till avsnittet som innehåller filmerna du vill ladda ner.
  4. Klicka på videolänken.
  5. Klicka på Hämta.

Filmen hämtas till din enhet. Om du vill se en lista över hämtade filmer klickar du på menyknappen och sedan på Hantera media.

Gör följande för att kopiera filmer som du har laddat ner till din dator till din surfplatta eller smartphone via en usb-kabel:

1. Ladda ner alla filmer du behöver till en dator.
  2. Anslut din enhet mot din dator med hjälp av din micro usb-kabel.
  3. Klicka på Startknappen på din dator (nedre vänstra hörnet) och sedan på Dator. Din enhet bör ligga under Bärbara enheter.
  4. Dubbelklicka på din enhet och gå dit du vill lägga filerna.
  5. Skapa en ny mapp, till exempel ”Kyrkfilmer”. (Du skapar en ny mapp genom att högerklicka och välja Ny mapp.)
  6. Dra filmerna du hämtade till mappen du skapade och vänta sedan medan din enhet synkroniserar filerna. (Synkroniseringsprocessen visas på skärmbilden på din mobila enhet.)
  7. Klicka på enhetens startknapp och starta appen Mina filer eller Filer.
  8. Använd appen Mina filer till att gå till mappen som du sparade filmerna i. Klicka sedan på en film för att spela upp den.

Obs: Om du inte har appen Mina filer (enheten Kindle Fire har inte den) går du till din appbutik och söker efter och installerar en filutforskarapp så att du kan gå till filerna. (Sök på begreppet ”filutforskare” så borde du få upp en lista över möjliga appar. Ladda sedan ner och installera en av dem.)

Bränn en dvd

Ett annat sätt är att lägga de nerladdade filmerna på en dvd och spela upp den i en dvd-spelare.

Nästan alla datorer kan bränna filer till en dvd, men dvd-spelaren på möteshuset kan inte spela upp skivan om inte dvd:n har en meny där man kan välja filmen. Därför måste du inte bara bränna filen till en dvd, du måste också skapa en meny för dvd-skivan. Du behöver ett brännarprogram för att skapa menyn.

Dessutom måste du välja den slags dvd som dvd-spelaren på möteshuset kan spela upp. Du behöver bränna en video-dvd och inte en data-dvd. Innan du bränner dvd:n bör du ta reda på dvd-spelarens exakta modell och läsa handboken så att du vet vilken slags dvd som fungerar.

Kyrkan rekommenderar inte ett visst brännarprogram, det finns många dataprogram som fungerar.

När dvd:n är klar kan läraren helt enkelt visa innehållet för klassen med hjälp av möteshusets tv och dvd-spelare.

Spela upp film

Ansluta mobila enheter mot en tv

När du har hämtat filmerna till din enhet har du två alternativ för hur du visar dem för klassen.

• Spela upp den på den mobila enheten. Om du har en liten klass som kan se och höra filmen om den visas på din mobila enhet så är det perfekt. Be dem sätta sig nära varandra och se på filmen.
  • Anslut din enhet till en tv. Om du har en större klass behöver du ansluta din surfplatta eller smartphone till en tv så att eleverna kan se och höra filmen. Du kan ansluta din enhet med hjälp av en hdmi-kabel eller en kompositkabel, beroende på vad du har tillgängligt.

Hdmi-kabel

Om du behöver ansluta din enhet till en tv måste du först ta reda på om tv:n på möteshuset har en hdmi-port (det brukar platt-tv med lcd-skärmar ha). Det enklaste sättet att spela upp filmer från din enhet är via hdmi-porten.

Om din tv har en hdmi-port behöver du en hdmi-kabel för att ansluta enheten. Om du använder iOS behöver du också en adapter.

Androidenheter har ofta en inbyggd mini hdmi-port. Om det stämmer in på din enhet behöver du bara en hdmi-kabel (med en mini hdmi-kontakt på ena änden och en vanlig hdmi-kontakt på andra änden) för att ansluta till tv:n.

Apple-enheter behöver en adapter, eftersom de inte har inbyggda mini hdmi-portar. Adaptern för iPhonen använder samma port som du laddar eller synkroniserar enheten via. Du kan sedan ansluta en vanlig hdmi-kabel till den (du behöver ingen mini hdmi-kabel).

Du får tag på sådana adaptrar genom att söka på internet efter ”ansluta iPhone 4s till hdmi” eller ”ansluta androidenhet till hdmi”. Din enhet avgör vilken adapter du behöver.

Notera att en hdmi-kabel inte kommer med apple-adaptern. Om du behöver en hdmi-kabel måste du köpa den också.

Kompositkabel

Om tv:n på möteshuset är en crt-tv (den har ett bildrör, en så kallad tjock-tv) och inte har en hdmi-port behöver du en kompositadapter, en sådan som ansluter till de röda, gula och vita portarna på en crt-tv.

Man kan köpa kompositadaptrar för iOS-enheter och även för vissa androidenheter. (Sök på internet efter ”ansluta iPhone 4s till en crt-tv” eller ”ansluta micro usb till komposit”.)

En sådan adapter ligger på omkring $30. Adaptern speglar displayen på smartphonen eller surfplattan på tv:n.

Vga-adapter

Om du vill ansluta en bärbar dator till en tv på möteshuset behöver du också en adapter. Om både din bärbara dator och tv:n har en hdmi-port använder du dem.

Om du bara har en vga-port (samma port som du använder för att ansluta en bildskärm till datorn) behöver du en vga-adapter som antingen ansluter till hdmi-porten på tv:n på möteshuset eller en vga-adapter som ansluter till kompositvideoingången, eller som vi såg i föregående skärmbild, till vga-porten på din tv.

Spela upp filmen

När du har anslutit din adapter till tv:n behöver du välja ingång på tv:n. Hitta ingångsknappen och tryck på den för att välja vad du vill visa på tv:n, som hdmi.

När du använder ingången på tv:n som enheten är ansluten till visar bildskärmen filmen du visar på din enhet. De flesta androidenheter speglar filmen direkt. Apple-enheter visar ett meddelande som anger att du är ansluten till en tv.

Om du inte ser meddelandet har tv:ns ingång inte anslutit till din enhet. Koppla ur adaptern, vänta några sekunder och sätt sedan i den igen. Se till att kontakten sitter fast ordentligt. Om du fortfarande har problem kontrollerar du att du har valt rätt ingång på tv:n.

Om du ansluter till filmen men sedan pausar den under en längre tid kan videoläget stängas av på din enhet. Om så sker kopplar du ur adaptern och sätter sedan in den igen för att starta videoläget igen.

Andra metoder

Du får gärna använda dig av andra metoder för att visa film i klassrummet. Här är några förslag:

Tv-apparater med usb-port och videouppspelning

Om din tv har en usb-enhet som tillåter videouppspelning kan du kopiera filmer till ett usb-minne och sätta in det direkt i tv:n.

Men det är sällan som möteshusets tv-apparater har usb-portar som stödjer videouppspelning. De flesta usb-portarna kan bara visa bildspel.

I framtiden är det troligt att tv-apparater med usb-portar som stödjer videouppspelning kommer att rekommenderas för möteshus. Men eftersom möteshusens tv-apparater i genomsnitt håller i 15 år kommer det att finnas många olika slags tv-apparater under en längre tid.

Western Digital TV mediespelare

En del stavar som har tjock-tv har börjat köpa in Western Digital TV mediespelare (WD TV) som kan läsa usb-minnen. WD TV mediespelare (som kostar mindre än $100) har både en komposit- och hdmiutgång. Användare kan bläddra bland filerna på usb-minnet med hjälp av en fjärrkontroll som styr spelaren. Det är ett sätt som stavar med tjock-tv lätt kan göra det möjligt för lärare att visa filmer med hjälp av ett usb-minne.

Faktum är att stavar som använder det här alternativet kan vilja lämna ett usb-minne i enheten så att lärare inte själva behöver ta med ett.

Western Digital TV är en lösning som gruppen för möteshusteknik rekommenderar. Se informationen om Western Digital TV på webbplatsen för kamrersupport.

Roku 2 XS är en enhet som kan jämföras med WD TV, men den har två nackdelar: Någon måste tillhandahålla ett kreditkort för att aktivera ett Roku-konto och det kommer sporadiska annonser som stör filmuppspelningen.

Hur man får hjälp

Om du behöver hjälp med filmuppspelning kan du gå till LDSTech Forum på https://tech.churchofjesuschrist.org/forum och ställa frågor i forumets avdelning för digitala presentationer (Digital Presentation).

LDSTech Forum består av många volontärer och anställda som är kunniga och intresserade av att dela med sig av lösningar på hur man kan visa film i möteshusen.

Du kan också be stavens eller församlingens it-ansvarige om hjälp.