Генеральна конференція
Хай Бог буде понад усе
Жовтнева генеральна конференція 2020 р.


Хай Бог буде понад усе

Чи прагнете ви, щоб Бог був понад усе у вашому житті? Чи прагнете ви, щоб саме Бог справляв найбільший вплив у вашому житті?

Мої дорогі брати і сестри, як же я вдячний за чудові послання на цій конференції та за привілей звернутися до вас зараз.

Упродовж понад 36 років, які я служу апостолом, вчення про збирання Ізраїля привертало до себе мою увагу 1 . Мене цікавило все, що стосувалося нього, зокрема такі імена 2 , як Авраам, Ісак і Яків, та служіння цих людей; їхнє життя і їхні дружини; завіт, який Бог уклав з ними і який поширювався на їхніх нащадків 3 ; розсіяння дванадцяти колін; та численні пророцтва стосовно збирання у наші дні.

Я вивчав це збирання, молився про нього, бенкетував усіма уривками з Писань, пов’язаними з ним, і просив Господа збільшити моє розуміння.

Тож уявіть, наскільки я зрадів, коли недавно мені дещо відкрилося. За допомогою двох вчених, які займаються вивченням давньоєврейської мови, я дізнався, що одним з давньоєврейських значень слова Ізраїль є “хай Бог буде понад усе” 4 . Отже, саме ім’я Ізраїль вказує на людину, яка прагне, щоб Бог був понад усе в її житті. Ця думка дуже надихає мене!

Слово прагне дуже важливе у цьому тлумаченні слова Ізраїль 5 . У всіх нас є наша свобода волі. Ми можемо зробити вибір---належати до Ізраїля або ні. Ми можемо вибрати, щоб Бог був понад усе у нашому житті або ні. Ми можемо вибрати, щоб Бог був саме тим, хто справляє найбільший вплив у нашому житті, або ні.

Давайте на хвилинку пригадаємо важливий поворотний момент у житті Якова, внука Авраама. У місці, названому Яковом Пенуїл (що означає “лице Бога”) 6 , Яків стикнувся з серйозним випробуванням. Його свободу волі було випробувано. У цій боротьбі Яків довів, що для нього було найважливішим. Він показав, що прагне, щоб Бог був понад усе у його житті. У відповідь Бог змінив ім’я Якова на Ізраїль 7 , що означає “хай Бог буде понад усе”. Тоді Бог пообіцяв Ізраїлю, що всі благословення, які були обіцяні Аврааму, також належатимуть і йому 8 .

На жаль, нащадки Ізраїля порушили свої завіти з Богом. Вони каменували пророків і не прагнули, щоб Бог був понад усе в їхньому житті. Внаслідок цього Бог розсіяв їх по чотирьох сторонах світу 9 . Виявляючи милість, Він згодом пообіцяв зібрати їх, як про це написано Ісаєю: “На хвильку малу Я тебе був покинув, [Ізраїле,] але з милосердям великим тебе позбираю” 10 .

Взявши до уваги давньоєврейське визначення слова Ізраїль, ми дізнаємося, що поняття збирання Ізраїля набуває ще глибшого значення. Господь збирає тих, хто прагне, щоб Бог був у їхньому житті понад усе. Господь збирає тих, хто зробить вибір, щоб саме Бог справляв найбільший вплив у їхньому житті.

Упродовж століть пророки передрікали це збирання 11 і воно відбувається зараз! Воно є необхідною передумовою для Другого пришестя Господа і найбільш важливою роботою у світі!

Це збирання, яке відбувається перед початком Тисячоліття, є окремою сагою про зростання віри та духовної сміливості мільйонів людей. І нам, членам Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів або “завітному Ізраїлю останніх днів” 12 було доручено допомагати Господу в цій надзвичайно важливій роботі 13 .

Коли ми говоримо про збирання Ізраїля по обидва боки завіси, то, звичайно, маємо на увазі місіонерську, храмову та сімейно-історичну роботу. Ми також маємо на увазі зміцнення віри і свідчення у серцях тих, з ким живемо, працюємо і служимо. Кожного разу, коли ми робимо щось, що допомагає будь-кому---по цей, або по той бік завіси---укладати свої завіти з Богом і дотримуватися їх, ми допомагаємо збирати Ізраїль.

Недавно дружина одного з моїх онуків зазнала духовних проблем. Я називатиму її “Джилл”. Незважаючи на піст, молитву та благословення священства батько Джилл помирав. Її охопив страх, що вона втратить і свого батька, і своє свідчення.

Якось пізно ввечері моя дружина, сестра Венді Нельсон, розповіла мені про ситуацію, в якій опинилася Джилл. Наступного ранку Венді відчула спонукання розповісти Джилл, що моєю відповіддю щодо її духовного боріння, було одне слово! І слово це було короткозора.

Джилл потім зізналася Венді, що спочатку вона була пригнічена моєю відповіддю. Вона сказала: “Я сподівалася, що дідусь пообіцяє мені якесь чудо для мого тата. Я все думала і думала, чому він відчув спонукання сказати саме це слово---короткозора”.

Коли батько Джилл помер, слово короткозора продовжувало спадати їй на думку. Вона вилила своє серце і усвідомила, навіть ще сильніше, що слово короткозора означає, “та, хто не бачить у перспективі”. І її мислення почало змінюватись. Потім Джилл сказала: “Слово короткозора змусило мене зупинитися, подумати і зцілитися. Тепер це слово наповнює мене миром. Воно нагадує мені, що я маю розширювати своє бачення, щоб бачити у перспективі та прагнути вічного. Це нагадує мені, що існує божественний план та що мій батько все одно живий і він любить мене й дбає про мене. Слово короткозора наблизило мене до Бога”.

Я дуже пишаюся дружиною нашого онука. У цей скрутний час свого життя люба Джилл вчиться приймати Божу волю щодо свого батька, дивлячись на своє життя з точки зору вічної перспективи. Вибираючи, щоб Бог був понад усе, вона знаходить спокій.

Якщо ми тільки дозволимо, це давньоєврейське тлумачення слова Ізраїль може допомогти нам багатьма способами. Уявіть, як наші молитви про місіонерів---та й про наші власні зусилля зі збирання Ізраїля---можуть змінитися, якщо ми візьмемо його до уваги. Ми нерідко молимося про те, щоб нас та місіонерів було приведено до тих, хто готовий прийняти істини відновленої євангелії Ісуса Христа. Цікаво, до кого нас буде приведено, коли ми проситимемо в молитві про те, щоб знайти тих, хто прагне, аби Бог був понад усе в їхньому житті?

Нас може бути приведено до когось, хто ніколи не вірив у Бога чи в Ісуса Христа, але хто зараз прагне дізнатися про Них та Їхній план щастя. Інші, можливо, були “народжені у завіті” 14 , але відтоді зійшли зі шляху завітів на манівці. Зараз вони можуть бути готовими покаятися, повернутися і прагнути, щоб Бог був для них понад усе. Ми можемо допомагати їм, вітаючи їх з розкритими обіймами і відкритим серцем. А дехто, до кого нас може бути приведено, можливо, завжди відчував, що їм чогось не вистачає у житті. Вони також хочуть стати цілісними і знайти радість, яка приходить до тих, хто прагне, щоб Бог був понад усе в їхньому житті.

Євангельський невід для збирання розсіяного Ізраїля є дуже великим. У ньому є місце для кожної людини, яка повністю прийме євангелію Ісуса Христа. Кожен з навернених стає одним із завітних Божих дітей 15 або народившись у завіті, або через усиновлення. Кожен стає повноправним спадкоємцем усього, що Бог пообіцяв вірним дітям Ізраїля! 16

Кожен з нас має божественний потенціал, оскільки кожен є дитиною Бога. В Його очах усі ми рівні. Наслідки застосування цієї істини мають велике значення. Брати і сестри, будь ласка, уважно послухайте те, що я скажу. Бог не любить якусь одну расу більше за інші. Його вчення з цього приводу є ясним. Він запрошує усіх прийти до Нього, “чорного і білого, звʼязаного і вільного, чоловічої статі і жіночої” 17 .

Я запевняю вас, що ваше становище перед Богом не визначається за кольором шкіри. Те, чи будете ви у милості або в немилості у Бога, залежить від вашої відданості Богові та Його заповідям, а не від кольору вашої шкіри.

Мене засмучує, що наші чорношкірі брати і сестри по всьому світу страждають через расизм і упередження. Сьогодні я закликаю членів Церкви повсюди бути першими в тому, щоб позбутися упередження в ставленні та діях. Я дуже прошу вас сприяти формуванню шанобливого ставлення до всіх Божих дітей.

Запитання до кожного з нас незалежно від раси є однаковим. Чи прагнете ви, щоб Бог був понад усе у вашому житті? Чи прагнете ви, щоб саме Бог справляв найбільший вплив у вашому житті? Чи дозволите ви, щоб Його слова, Його заповіді та Його завіти впливали на те, що ви робите кожного дня? Чи дозволите ви, щоб Його голос мав пріоритет над будь-яким іншим голосом? Чи прагнете ви в першу чергу робити все, що Він хоче, щоб ви зробили, а вже потім будь-що інше? Чи прагнете ви, щоб вашу волю було поглинуто Його волею? 18

Подумайте, як такі прагнення можуть благословити вас. Якщо ви неодружені й шукаєте вічного супутника, ваше прагнення належати “до Ізраїля” допоможе вам вирішити, з ким ходити на побачення і як це робити.

Якщо ви одружені з людиною, яка порушила свої завіти, то, завдяки вашому прагненню, щоб Бог був понад усе у вашому житті, ваші завіти з Богом залишаться незмінними. Спаситель зцілить ваше скрушене серце. Небеса відкриються, коли ви будете старатися дізнатись, як рухатися вперед. Вам не потрібно блукати чи сумніватися.

Якщо у вас є щирі запитання про євангелію або Церкву, то, коли ви приймете рішення, щоб Бог був понад усе у вашому житті, вас буде скеровано знайти і зрозуміти абсолютні, вічні істини, які будуть дороговказом у вашому житті й допоможуть вам незмінно залишатися на шляху завітів.

Коли ви стикаєтеся зі спокусою, навіть якщо ця спокуса виникає, коли ви виснажені або відчуваєте самотність чи те, що вас неправильно розуміють, уявіть, якої ви можете набратися мужності, приймаючи рішення, щоб Бог був понад усе у вашому житті, і благаючи Його зміцнити вас.

Якщо ваше найбільше бажання---щоб Бог був понад усе у вашому житті, аби належати до Ізраїля, то стає легшим приймати багато рішень. Так багато проблем перестають бути проблемами! Ви знаєте, який у вас має бути зовнішній вигляд. Ви знаєте, що дивитися і що читати, де проводити свій час та з ким товаришувати. Ви знаєте, чого ви хочете досягнути. Ви знаєте, якою людиною вам дійсно хочеться стати.

Отже, мої дорогі брати і сестри, аби зробити так, щоб Бог був понад усе у вашому житті, потрібні віра й сміливість. Потрібна невпинна, ретельна духовна робота, щоб покаятися і скинути з себе оболонку тілесної людини через Спокуту Ісуса Христа 19 . Потрібні постійні, щоденні зусилля для розвитку особистих навичок, щоб вивчати євангелію, дізнаватися більше про Небесного Батька та Ісуса Христа, прагнути особистого одкровення і діяти відповідно до нього.

У ці тяжкі часи, про які пророкував апостол Павло 20 , Сатана більше навіть не намагається приховати свої напади на Божий план. Зла, що осміліло, дуже багато. Тому єдиний спосіб духовного виживання---це твердо вирішити, щоб Бог був понад усе у нашому житті, навчитися чути Його голос і використовувати наші сили, щоб допомогти збирати Ізраїль.

А як Господь ставиться до людей, які прагнуть, щоб Бог був понад усе? Нефій чудово підсумував це, кажучи: “[Господь] любить тих, хто приймає Його як свого Бога. Ось, Він любив наших батьків, і Він склав завіт з ними, так, саме з Авраамом, Ісаком і Яковом; і Він памʼятав завіти, які Він склав” 21 .

А що Господь прагне зробити для Ізраїля? Господь пообіцяв, що Він “в[естиме наші] битви і битви [наших] дітей, і дітей [наших] дітей … до третього й четвертого покоління” 22 .

Коли ви будете вивчати Писання протягом наступних шести місяців, я закликаю вас скласти список усього того, що Господь пообіцяв, що Він зробить для завітного Ізраїля. Думаю, ви будете здивовані! Поміркуйте над цими обіцяннями. Поговоріть про них зі своєю сім’єю і друзями. А потім живіть і спостерігайте, як ці обіцяння здійснюються у вашому житті.

Мої дорогі брати і сестри, роблячи вибір, щоб Бог був понад усе у вашому житті, ви відкриєте для себе, що наш Бог є “Богом чудес” 23 . Ми, як народ, є Його завітними дітьми, і нас буде названо Його іменем. Про це я свідчу в священне ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Я говорив про Ізраїль у щонайменше 378 з понад 800 виступів, зроблених мною упродовж 36 років мого служіння апостолом.

  2. Давньоєврейською мовою Аврам---це благородне ім’я, яке означає “піднесений батько”. Але, коли Бог змінив це ім’я на Авраам, воно набуло ще глибшого значення, означаючи “батько багатьох”. Дійсно, Авраам мав стати “батьком багатьох народів”. (Див. Буття 17:5; Неемія 9:7).

  3. Господь Бог Єгова уклав завіт з Авраамом, що Спаситель світу народиться з сімені Авраамового, що буде успадковано певні землі та що усі народи будуть благословенні через Авраамів родовід (див. Bible Dictionary, “Abraham, covenant of”).

  4. Див. Путівник по Писаннях, “Ізраїль”.

  5. Слово Ізраїль зустрічається у Писаннях понад тисячу разів. Воно може стосуватися сім’ї Якова (Ізраїля)---його 12 синів, а також дочок (див. Буття 35:23--26; 46:7). Сьогодні воно може стосуватися географічного місця на планеті Земля. Але в доктринальному контексті воно стосується людей, які прагнуть, щоб Бог був у їхньому житті понад усе.

  6. Див. Буття 32:30; місце Пенуїл також згадується в Буття 32:31.

  7. Див. Буття 32:28.

  8. Див. Буття 35:11--12.

  9. Для подальшого вивчення див. Путівник по Писаннях, “Ізраїль, Розсіяння Ізраїля”.

  10. Ісая 54:7.

  11. Див. Ісая 11:11--12; 2 Нефій 21:11--12; Мосія 15:11.

  12. Див. Encyclopedia of Mormonism (1992), “Covenant Israel, Latter-Day”, 1:330--331.

  13. Коли ми беремо участь у збиранні Ізраїля, Господь чудово описує тих, кого збирають. Він називає всіх нас Своєю “власністю” (Вихід 19:5; Псалми 135:4), Своїми “самоцвітами” (Малахія 3:17; Учення і Завіти 101:3) та “народом святим” (Вихід 19:6; див. також Повторення Закону 14:2; 26:18).

  14. Ця фраза стосується того завіту, який Бог уклав з Авраамом, кажучи: “У твоєму сімені будуть усі коліна землі благословленні” (3 Нефій 20:27). “Народжений/на у завіті” означає, що до того, як ця людина народилася, її мати і батька було запечатано в храмі.

  15. Про це обіцяння Бог так сказав Аврааму: “Всі, хто сприймає цю євангелію, будуть названі твоїм іменем, і будуть вважатися твоїм сіменем, і воскреснуть, і благословлятимуть тебе як свого батька” (Авраам 2:10; див. також Римлянам 8:14--17; Галатам 3:26--29).

  16. Кожен вірний член Церкви може попросити дати йому патріарше благословення. Через натхнення від Святого Духа патріарх оголошує родовід цієї людини у домі Ізраїля. Це оголошення не обов’язково є заявою про її расу, національність чи генетику. Скоріше, в оголошеному родоводі вказується коліно Ізраїля, через яке ця людина отримає свої благословення.

  17. 2 Нефій 26:33.

  18. Див. Moсія 15:7. Належати до Ізраїля---це справа не для слабких духом. Щоб отримати всі благословення, які Бог підготував для Авраамового сімені, кожен з нас може сподіватися, що йому доведеться пройти власне унікальне “Авраамове випробування”. Як навчав пророк Джозеф Сміт, Бог випробовуватиме вас, перевіряючи кожну нить вашого серця. (Див. спогади Джона Тейлора у книзі Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 232).

  19. Див. Мосія 3:19.

  20. Див. 2 Тимофію 3:1--13.

  21. 1 Нефій 17:40; курсив додано.

  22. Учення і Завіти 98:37; див. також Псалми 31:23; Ісая 49:25; Учення і Завіти 105:14.

  23. Див. Moрмон 9:11.