2010–2019
Жінки і вивчення євангелії вдома
Жовтень 2018 р.


Жінки і вивчення євангелії вдома

Спаситель є досконалим взірцем того, як ви будете відігравати важливу роль у досягненні Його мети---приділяти більшу увагу вивченню євангелії вдома.

Мої дорогі сестри! Як приємно вас бачити. Це дивовижний час у житті Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Господь проливає знання на Свою Церкву, як Він і обіцяв.

Ви пам’ятаєте слова, сказані Ним: “Чи довго можуть проточні води залишатися нечистими? Яка сила може зупинити небеса? Перешкоджати Всемогутньому проливати знання з небес на голови святих останніх днів—усе одно, що людині спромогтися простерти свою кволу руку, щоб зупинити річку Міссурі, коли вона тече у своєму звичному руслі, або повернути її проти течії”1.

Частково Господня робота з поширення знань полягає в тому, що Він все більш прискореними темпами проливає вічну істину на голови і в серця Свого народу. Він чітко сказав, що дочки Небесного Батька відіграватимуть основну роль у цьому дивовижному прискоренні. Одним з доказів цього дива є те, що Він скеровує Свого сучасного пророка в тому, щоб приділяти набагато більше уваги навчанню євангелії в домівці та в колі сім’ї.

Ви можете запитати: “Яким чином вірні сестри стають головною силою в тому, щоб допомагати Господу проливати знання на Його святих?” Господь дає відповідь в документі “Сім’я: Проголошення світові”. Ви пам’ятаєте слова, однак ви можете побачити нове значення і зрозуміти, що Господь передбачав ці надзвичайні зміни. У Проголошенні Він дає сестрам завдання бути основними вчителями євангелії в сім’ї, звертаючись такими словами: “Mати в першу чергу відповідальна за виховання … дітей”2. Це включає прищеплювати євангельські істини й знання.

Далі у Проголошенні йдеться: “Як рівноправні партнери, матері й батьки зобов’язані допомагати один одному”3. Вони є рівноправними партнерами, рівноправними в своєму потенціалі духовно зростати і набувати знання, і вони згуртовуються, допомагаючи одне одному. Вони рівноправні в досягненні божественної мети---разом здобути піднесення. В дійсності, чоловіки і жінки не можуть бути піднесені окремо одне від одного.

То чому ж тоді саме дочка Бога в згуртованому й рівному партнерстві має першочергову відповідальність давати найважливішу поживу, яку мають отримати всі---знання істини, яка йде з небес? Наскільки я розумію, це Господній шлях, оскільки сім’ї було створено за Його словом.

Наприклад, саме Єва отримала знання, яке потрібне було Адамові для того, щоб скуштувати від плоду дерева пізнання, аби вони дотрималися всіх Божих заповідей і створили сім’ю. Я не знаю, чому це було дано спочатку Єві, однак Адам і Єва перебували в повній єдності, коли знання пролилося на Адама.

Інший приклад того, як Господь використовує дар виховання, наданий жінкам,---це спосіб, у який Він зміцнив Геламанових синів. У мене перехоплює подих, коли я читаю цю розповідь і потім згадую спокійні слова підтримки, сказані моєю матір’ю, коли я залишав дім, щоб служити в армії.

Геламан писав:

“Вони були навчені своїми матерями, що якщо вони не сумніватимуться, Бог визволить їх.

І вони повторили мені слова своїх матерів, кажучи: Ми не сумніваємося, що наші матері знали це”4.

Хоча я не знаю всіх причин, з яких Господь поклав на вірних сестер першочергову відповідальність за виховання в сім’ї, я впевнений, що це пов’язано з вашою здатністю любити. Необхідно мати велику любов, щоб ставити на перше місце потреби іншої людини. Це і є чиста любов Христа до того, кого ви виховуєте. Це почуття милосердя лине від людини, яка має право на плоди Спокути Ісуса Христа і обрана бути вихователем. Девіз Товариства допомоги, втіленням якого була моя мати, на мою думку, є надихаючим: “Милосердя ніколи не минає”.

Будучи дочками Бога, ви маєте величну вроджену здатність любити й відчувати потреби інших. Це, у свою чергу, робить вас більш сприйнятливими до підказок Духа. Тому Дух може скеровувати вас у думках, у словах і вчинках у процесі виховання людей таким чином, щоб Господь міг проливати на них знання, істину й сміливість.

Кожна з вас, сестри, хто зараз мене слухає, перебуваєте на унікальному етапі вашої земної подорожі. Дехто з вас є малими дівчатками, які прийшли на загальні жіночі збори вперше. Хтось із вас уже є молодими жінками, які готуються стати виховательками, як цього від них очікує Бог. Хтось щойно уклав шлюб і ще не має дітей, а інші є молодими мамами з однією дитиною чи навіть більше. Хтось є матерями підлітків, а в інших діти вже поїхали на місію. У когось є діти, віра яких ослабла, і вони знаходяться далеко від дому. Хтось живе самотньо, не маючи вірного супутника життя. Дехто з вас уже бабусі.

Однак якими б не були ваші особисті обставини, ви є складовою---основною складовою---Божої сім’ї та вашої особистої сім’ї, чи то в майбутньому, в цьому світі чи в духовному світі. Бог покладає довіру на те, що, виявляючи любов і віру в Ісуса Христа, ви виховаєте якомога більше членів Його і вашої сім’ї.

Реальна трудність полягає в тому, щоб знати, кого виховувати, як і коли. Вам потрібна Господня допомога. Він знає серця інших людей, і Він знає, коли вони готові прийняти ваше виховання. Ваша молитва віри стане ключем до успіху. Ви можете покладатися на те, що отримаєте Його скерування.

Він звернувся з таким підбадьоренням: “Просіть у Батька в Моє імʼя з вірою, віруючи, що ви отримаєте, і будете мати Святий Дух, Який виявляє все, що необхідно, дітям людським”5.

Крім молитви, складовою зростання вашої сили виховувати буде серйозне вивчення Писань. Ось обіцяння: “І не турбуйтеся заздалегідь, що вам говорити; але постійно зберігайте в душі, як скарб, слова життя, і буде вам дано в той самий час ту частину, яку буде відміряно кожній людині”6.

Тож ви більше вділятимете часу молитві, обдумуванню та розмірковуванням про духовні справи. Ви матимете знання істини, пролитої на вас, і буде зростати ваша сила виховувати членів своєї сім’ї.

Будуть часи, коли ви відчуєте, що не так швидко отримуєте знання стосовно того, як покращувати виховання. Потрібно буде виявити віру, щоб вистояти. Спаситель послав вам таке підбадьорення:

“Отже, не втомлюйтесь у доброчинності, бо ви закладаєте основи великої роботи. І з малого виходить те, що є великим.

Ось, Господу потрібні серце і небайдужий розум; і небайдужі та послушні куштуватимуть блага землі Сіону в ці останні дні”7.

Ваша присутність сьогодні є доказом того, що ви готові прийняти Господнє запрошення виховувати інших. Це стосується навіть наймолодших, які є тут сьогодні. Ви можете знати, кого виховувати у вашій сім’ї. Якщо ви будете молитися із справжнім наміром, тоді у вашому розумі з’явиться ім’я або обличчя. Якщо ви будете молитися, аби дізнатися, що робити або що казати, то відчуєте відповідь. Кожного разу, коли ви виявляєте послух, ваша сила виховувати буде зростати. Ви готуєтеся до дня, коли будете виховувати власних дітей.

Матері підлітків можуть молитися, щоб знати, як виховувати сина або доньку, які, як здається, не піддаються вихованню. Ви можете молитися, щоб знати, хто може мати духовний вплив, якого дитина потребує і сприйме. Бог чує такі щирі молитви занепокоєних матерів і відповідає на них. І Він пошле допомогу.

Також у бабусі, яка знаходиться тут сьогодні, може боліти серце через труднощі й випробування своїх дітей та онуків. Вам можуть додавати сміливості й спрямування історії про сім’ї в Писаннях.

Від часів Єви та Адама, у сім’ї Батька Ізраїля, і в кожній сім’ї у Книзі Мормона прослідковується один незмінний урок: ніколи не припиняйте любити.

Ми маємо надихаючий приклад Спасителя, коли Він наставляв бунтівних духовних дітей Свого Небесного Батька. Навіть коли вони і ми завдаємо болю, рука Спасителя залишається простертою8. Він промовляє в 3 Нефії до Своїх духовних сестер і братів, яких Він безуспішно намагався навчати: “О ви, люди … , хто з дому Ізраїля, скільки разів Я збирав вас, як квочка збирає своїх курчаток під свої крила, і годував вас”9.

Для вас, сестри, на кожній стадії життєвого шляху, в кожній сімейній ситуації і в будь-якій культурі Спаситель є досконалим взірцем того, як ви будете відігравати важливу роль у досягненні Його мети---приділяти більшу увагу вивченню євангелії вдома.

З притаманним вам почуттям милосердя ви будете робити зміни у сімейних заходах і традиціях. Це сприятиме більшому духовному зростанню. Коли ви будете молитися з членами сім’ї та за них, ви відчуєте, як ви їх любите і як їх любить Спаситель. Це ставатиме вашим все більшим духовним даром, якщо ви його прагнете. Члени вашої сім’ї відчують це, бо ви будете молитися з більшою вірою.

Коли сім’я буде збиратися для читання Писань вголос, ви до того часу вже прочитаєте той уривок і помолитеся про нього, щоб бути готовою. Ви будете знаходити моменти, щоб помолитися про те, аби Дух просвітив ваш розум. Тоді, коли буде ваша черга читати, члени сім’ї відчують вашу любов до Бога і до Його слова. Вони будуть наставлені Ним і Його Духом.

Таке саме пролиття може відбуватися під час будь-якого сімейного зібрання, якщо ви про нього молитеся і його плануєте. Це вимагатиме зусиль і часу, але ви побачите чудеса. Я пам’ятаю урок, якого навчила мене мама, коли я був малим. Я досі подумки бачу різнокольорову карту подорожей апостола Павла, яку вона зробила. Навіть не знаю, де вона знайшла час і сили, щоб її зробити. І до сьогоднішнього дня мене благословляє її любов до того вірного апостола.

Кожна з вас знайде способи зробити вклад у пролиття істини на свої сім’ї в Господній відновленій Церкві. Кожна з вас буде молитися, навчатися і розмірковувати, щоб знати, яким буде ваш унікальний вклад. Але ось що я знаю: кожна з вас, у парі з синами Божими, буде важливою складовою дива вивчення євангелії та життя за нею, яке прискорить збирання Ізраїля і підготує Божу сім’ю до славетного повернення Господа Ісуса Христа. У священне ім’я Ісуса Христа, амінь.