2010–2019
Безмежна цінність
Жовтень 2017 р.


Безмежна цінність

Ми часто можемо насолоджуватися приємним шепотом Святого Духа, який підтверджує істину про нашу духовну цінність.

Коли я відвідувала країну Сьєрра-Леоне у Західній Африці, я брала участь у зборах, які проводила провідник Початкового товариства колу. Маріама робила це з любов’ю, доброчесністю та впевненістю, тож було легко припустити, що вона вже довго була членом Церкви. Однак Маріама стала наверненою досить недавно.

Зображення
Маріама та її дочка

Її молодша сестра приєдналася до Церкви та запросила Маріаму відвідати з нею церковний урок. Маріама була глибоко вражена посланням. Урок був про закон цнотливості. Вона запросила місіонерів ще навчати її і незабаром отримала свідчення про пророка Джозефа Сміта. Вона охристилася у 2014 р., а її донька охристилася минулого місяця. Уявіть, два фундаментальних вчення, які привели Маріаму до навернення, були закон цнотливості та пророк Джозеф Сміт: два аспекти, які світ часто розцінює як недоречні, застарілі чи незручні. Але Маріама свідчила, що вона була наче метелик, який летів на світло. Вона сказала: “Коли я знайшла євангелію, я знайшла себе”. Вона дізналася про свою цінність через божественні принципи. Її цінність як дочки Бога була відкрита їй через Святого Духа.

Тепер познайомимося з сестрами Сінг з Індії. Рену, праворуч, перша з п’яти сестер, яка приєдналася до Церкви, поділилася цими думками:

Зображення
Сестри Сінг

“Перед тим, як я почала дізнаватися про Церкву, я насправді не відчувала, що була дуже особливою. Я була просто однією з багатьох людей, а мої суспільство та культура в дійсності не навчали мене, що у мене, як у особистості, є якась цінність. Коли я дізналася про євангелію та те, що я---дочка нашого Небесного Батька, це змінило мене. Раптом я відчула себе такою особливою---Бог насправді створив мене, створив мою душу й життя---і все це має цінність і мету.

До того, як у моєму житті з’явилася євангелія, я завжди намагалася довести іншим, що я була кимось особливим. Але, коли я дізналася істину, що я---дочка Бога, мені не треба було нічого нікому доводити. Я знала, що я була особливою. … Ніколи не думайте, що ви---ніщо”.

Президент Томас С. Монсон точно сказав, коли процитував ці слова: “Цінність людської душі дорівнює її здатності стати Богом”1.

Зображення
Таіана

Нещодавно я була благословенна зустріччю з молодою жінкою, яка розуміє цю саму істину. Її звати Таіана. Я зустріла її у Primary Children’s Hospital (дитячій лікарні) у Солт-Лейк-Сіті. Таіана навчалася у передостанньому класі школи, коли у неї виявили рак. Вона мужньо боролася за життя протягом 18 місяців перед тим як кілька тижнів тому померти. Таіана була наповнена світлом і любов’ю. Вона була відома своєю заразливою усмішкою та своїм гаслом “обидва великих пальця вгору”. Коли інші питали: “Чому ти, Таіана?”, її відповідь була: “А чому б не я?” Таіана намагалася стати подібною до її Спасителя, якого вона так щиро любила. Під час наших візитів я дізналася, що Таіана розуміла свою божественну цінність. Знання про те, що вона була дочкою Бога, приносило їй мир та сміливість проходити її величезне випробування з позитивним ставленням, як вона це і робила.

Маріама, Рену та Таіана вчать нас, що кожному з нас особисто Дух підтвердить нашу божественну цінність. Дійсно, знання того, що ви---дочки Бога, вплине на кожен аспект вашого життя та спрямує вас у щоденному служінні. Президент Спенсер В. Кімбол дав таке прекрасне пояснення:

“Бог—ваш Батько. Він вас любить. Він та ваша Небесна мати надзвичайно цінують вас. … Ви---унікальні. Ви ті, які зроблені з вічного розуму, що дає вам право на вічне життя.

Нехай у вашому розумі не з’являються сумніви щодо вашої цінності як особистостей. Весь намір євангельського плану---це надати кожному з вас можливість сягнути вашого повного потенціалу, яким є вічний прогрес та можливість Божественності”2.

Дозвольте мені наголосити на необхідності розрізняти два важливих слова: цінність та гідність. Вони не те саме. Духовна цінність означає цінувати себе так, як Небесний Батько цінує нас, а не так, як світ робить це. Наша цінність була визначена до того, як ми ще прийшли на землю. “Божа любов безкінечна й буде тривати вічно”3.

З іншого боку гідність досягається послухом. Якщо ми грішимо, ми менш гідні, але наша цінність ніколи не зменшується! Ми продовжуємо каятися та намагатися бути подібними до Ісуса, наша цінність при цьому залишається неушкодженою. Як навчав Президент Бригам Янг: “Найслабкіший, найменший дух, який знаходиться зараз на землі … , вартий цілих світів”4. Незважаючи ні на що, ми завжди цінні в очах нашого Небесного Батька.

Як багато з нас час від часу всупереч цій чудовій істині страждають від негативних думок чи почуттів щодо себе? Я страждаю. Це легка пастка. Сатана---батько всієї брехні, особливо коли це стосується неправильного розуміння нашої особистої божественної природи та нашої мети. Думки, які применшують нашу цінність, не дають нам нічого доброго. Натомість вони стримують наш розвиток. Як нас часто навчали: “Ніхто без нашої згоди не може нас змусити відчувати себе нікчемними”5. Ми можемо припинити порівнювати наші найгірші сторони з чиїмись найкращими. “Порівняння---крадій радості”6.

З іншого боку Господь запевнює нас, що, коли ми маємо доброчесні думки, Він благословить нас такою впевненістю, що будемо знати, ким ми є насправді. Ще не було більш важливого часу, аби прислухатися до Його слів. “Нехай чеснота прикрашає твої думки безупинно”,---сказав Він. “Тоді зміцніє твоя впевненість у присутності Бога; і … Святий Дух буде твоїм постійним супутником”7.

Господь відкрив ще одну істину пророку Джозефу Сміту: “Той, хто отримує від Бога, нехай той визнає, що це від Бога; і нехай він радіє, що його визнано Богом гідним отримати”8. Коли ми відчуваємо Дух, як пояснюється у цьому вірші, ми усвідомлюємо, що ці відчуття йдуть від нашого люблячого Небесного Батька. Ми визнаємо Його та славимо за наші благословення. Тоді ми радіємо, що нас визнано гідними отримати.

Уявіть, що одного ранку ви читаєте Писання, і Дух тихо шепоче вам, що те, про що ви читаєте, є істинним. Чи ви можете розпізнати Дух та бути щасливими, що відчули Його любов та були гідними отримати?

Матері, можливо, ви стаєте навколішки поряд з вашою чотирирічною дитиною, коли вона молиться перед сном. Коли ви слухаєте, ви відчуваєте певне почуття. Ви відчуваєте тепло й мир. Почуття швидко плине, але ви усвідомлюєте, що у той момент вас було визнано гідними отримати. Можливо, у нашому житті ми рідко отримуємо, якщо взагалі отримуємо, величні духовні прояви, але ми часто можемо насолоджуватися приємним шепотом Святого Духа, який підтверджує істину про нашу духовну цінність.

Господь пояснив взаємозв’язок між нашою цінністю та Його великою спокутуючою жертвою, коли сказав:

“Пам’ятайте, що цінність душ є великою в очах Бога;

Бо знайте, Господь, Викупитель ваш, перестраждав смерть у плоті; отже, Він перестраждав біль усіх людей, щоб усі люди могли покаятися й прийти до Нього”9.

Сестри, завдяки тому, що Він зробив для нас, “Божа любов ніколи не мине”10. Він сказав: “Мій Батько послав Мене, щоб Мене було піднято на хресті; і після того як Мене було піднято на хресті, щоб Я міг привести всіх людей до Себе”11.

Цар Веніямин також пояснив цей тісний зв’язок з нашим Спасителем: “І ось, Він витерпить спокуси, і біль у тілі, голод, спрагу і втому, навіть більше, ніж людина може витерпіти, якщо це не до смерті; бо знай, кров виступить з кожної пори, таким великим буде Його страждання за злочестивість і мерзоти Його народу”12. Те страждання та результати того страждання наповнюють наші серця любов’ю та вдячністю. Старійшина Пол Е. Коллікер навчав: “Коли ми усуваємо те, що тягне нас до світу, і застосовуємо нашу свободу вибору, щоб шукати [Христа], ми відкриваємо наші серця целестіальній силі тяжіння, яка наближає нас до Нього”13. Якщо любов, яку ми відчуваємо до Спасителя й до того, що Він для нас зробив, більша, ніж енергія, яку ми витрачаємо на наші слабкості, сумніви про себе, чи погані звички, то Він допоможе нам подолати те, що приносить страждання у наше життя. Він рятує нас від нас самих.

Дозвольте мені ще раз наголосити: якщо тяжіння світу сильніше за нашу віру у Спасителя та довіру до Нього, тоді тяжіння світу буде щоразу перемагати. Якщо ми обираємо зосередитися на наших негативних думках і сумніваємося у нашій цінності, замість того щоб линути до Спасителя, тоді стає все складніше відчувати вплив Святого Духа.

Сестри, не сумніваймося у тому, хто ми є! Хоча частіше легше бути духовно пасивними, ніж просуватися вперед з духовним зусиллям, пам’ятаючи та приймаючи нашу божественну сутність, у ці останні дні ми не можемо дозволити собі таке потурання. Нехай ми, як сестри “буд[емо] вірним[и] у Христі, … нехай Христос підносить [нас], і нехай Його страждання, і смерть, … і Його милість і довготерпіння, і надія на Його славу і вічне життя покоїться у [нашій] свідомості завжди”14. Коли Спаситель піднесе нас на вищий рівень, ми зможемо ясніше побачити не лише, хто ми є, але й те, що ми ближче до Нього, ніж будь-коли ми могли собі уявити. У священне ім’я Ісуса Христа, амінь.