2010–2019
“Це є Моя робота і Моя слава”
Квітня 2013


“Це є Моя робота і Моя слава”

Бог вільно дав Свою силу тим, хто приймає й шанує Його священство, що веде до отримання обіцяних благословень безсмертя і вічного життя.

Президент Пекер, ми з нетерпінням чекаємо на продовження цієї чудової поеми на ваше 98-річчя. Які чудові настанови він дав нам!

Кілька тижнів тому холодної, темної зимової ночі ми з моєю дружиною, Барборою, з трепетом дивились в небо. Мільйони зірок здавалися незвичайно яскравими й прекрасними. Тоді я відкрив Дорогоцінну Перлину і знову з подивом прочитав слова, які Господь Бог сказав Мойсею: “І світи без числа створив Я; і Я також створив їх для Моєї власної мети; і Сином Я створив їх, Який є Моїм Єдинонародженим” (Мойсей 1:33).

В наші дні телескоп для дослідження глибокого космосу—Хаббл, довів існування величі, яку бачив Мойсей. Вчені з обсерваторії Хаббл кажуть, що галактика Чумацького шляху, лише крихітною часткою якої є наша земля й сонце, за приблизними підрахунками є лише однією з більш як 200 мільярдів подібних галактик. Мені важко уявити, неможливо осягти розумом, наскільки великими і наскільки безкраїми є Божі творіння.

Брати і сестри, сила, якою небеса й землю були і є створеними,—це священство. Ті з нас, хто є членами Церкви, знає, що джерелом цієї сили священства є Бог Всемогутній і Його Син, Ісус Христос. Священство є не тільки тією силою, якою були створені небеса і земля, але й силою, якою Спаситель користувався під час Свого земного служіння, щоб чинити чудеса, благословляти і зцілювати хворих, повертати до життя померлих і, як Єдинонароджений від нашого Батька, зносити нестерпну біль Гефсиманії і на Голгофі—таким чином милостиво виконуючи закони справедливості, забезпечуючи нескінченну Спокуту та долаючи фізичну смерть через Воскресіння.

Саме ключі повноваження цього священства і пов’язану з ними владу передав Він Петру, Якову та Івану і Його іншим апостолам, щоб благословляти інших і зв’язувати на небесах те, що зв’язано на землі.

Сила священства—це священний і дуже важливий дар Бога. Вона відрізняється від повноваження священства, яке є дозволом діяти в ім’я Бога. Повноваження або висвячення надається через рукопокладання. Сила священства приходить лише тоді, коли ті, хто використовує її, гідні її і діють відповідно до волі Бога. Як сказав Президент Спенсер В. Кімбол: “Господь дав усім нам, як носіям священства, частину Свого повноваження, але скористатися небесними силами ми можемо тільки завдяки нашій особистій праведності” (“Boys Need Heroes Close By”, Ensign, May 1976, 45).

У славетні дні Відновлення і повернення Церкви Ісуса Христа у світ в наш час, Іван Христитель, Петро, Яків та Іван, Мойсей, Іліас та Ілля прийшли на землю і через Пророка Джозефа Сміта відновили всі ключі і повноваження священства для роботи Бога в ці останні дні.

Саме цими ключами, цим повноваженням і цією владою організовано сьогодні Церкву Ісуса Христа, на чолі якої стоїть Христос, скеровуючи Свого живого пророка, Томаса С. Монсона, за підтримки належно покликаних і висвячених апостолів.

У великому плані нашого Небесного Батька, який укріплено священством, чоловіки мають унікальну відповідальність служити у священстві, але самі вони не є священством. Чоловіки й жінки мають різні, але однаково важливі ролі. Саме так, як жінка не може зачати дитину без чоловіка, так і чоловік без жінки не може повною мірою користуватися владою священства, щоб створити вічну сім’ю. Іншими словами, у вічності і сила створювати життя, і сила священства будуть належати і чоловіку, і дружині. І як подружжя, чоловік і жінка мають прагнути наслідувати нашого Небесного Батька. Прагнучи благословень священства у своєму житті і для своєї сім’ї, вони мають зосереджуватися на християнських чеснотах: любові, смиренні й терпінні.

Нам важливо зрозуміти, що Небесний Батько забезпечив шлях до отримання благословень священства, і до зміцнення його силою для всіх Своїх синів і дочок. В основі Божого плану для Його духовних дітей лежить Його власне проголошення: “Це є Моя робота і Моя слава—здійснювати безсмертя і вічне життя людини” (Мойсей 1:39).

В одкровенні, даному Пророку Джозефу Сміту у 81 розділі Учення і Завітів, Господь пояснює, що сила священства має використовуватися, щоб допомагати слабким, піднімати руки, що опустилися, і зміцнювати ослаблі коліна (вірш 5).

“І виконуючи це, ти чинитимеш найвище благо своїм ближнім і сприятимеш славі Того, Хто є твоїм Господом” (УЗ 81:4).

Обмірковуючи те, як допомагати слабким, піднімати руки, що опустилися і зміцнювати ослаблі коліна, я пригадую милу семирічну дівчинку, яка показала своєму дідусю маленький кущик томату, який вона почала вирощувати з насіння за шкільним проектом другого класу.

Вона пояснила, що з одного крихітного зернятка підніметься рослина. І якщо за нею доглядати, вона принесе багато помідорів, в кожному з яких буде багато насіння.

Вона сказала: “І якщо всі ті насіннячка посадити й виростити більше помідорів, а потім посадити насіння вже тих помідорів, то через кілька сезонів ти матимеш мільйони помідорів”.

“І все це,—сказала вона з подивом,—з одного маленького зернятка”.

Але потім вона додала: “Я ледве не згубила мою рослинку. Я залишила її в темній кімнаті і забула поливати. Коли я згадала про неї, вона вже вся поникла і виглядала неживою. Я заплакала, подумавши про всі ті мільйони помідорів, які ніколи не виростуть”.

Їй дуже кортіло розповісти своєму дідусю про “чудо”, яке сталося.

Вона пояснила: “Мама сказала, що, можливо, рослинка не загинула. Можливо все, що їй було потрібно, щоб повернутися до життя, це трохи води й світла.

І вона була права. Я трохи полила рослинку і поставила її на вікно на світло. І здогадайся, що сталося?—спитала вона.—Вона повернулася до життя і тепер з неї виростуть мільйони помідорів!”

Її маленький кущик томату, в якому був такий великий потенціал, але який ослаб і поник через ненавмисну неувагу, було зміцнено й відновлено завдяки простому лікуванню водою й світлом, здійсненому дбайливими руками маленької люблячої дівчинки.

Брати і сестри, будучи, у буквальному сенсі, духовними дітьми нашого люблячого Небесного Батька, ми маємо безмежний, божественний потенціал. Але, якщо ми не будемо уважними, то можемо стати подібними до пониклого куща томату. Ми можемо віддалитися від істинного вчення і євангелії Христа і стати духовно спраглими й пониклими, віддалившись від божественного світла і живої води вічної любові й сили священства Спасителя.

Ті, хто має священство і нехтує тим, щоб завжди шанувати його, служачи нашим сім’ям та іншим людям, будуть подібні до тих, хто не отримує благословень, які властиві силі священства, і безперечно поникнуть духовно, позбавивши себе важливих духовних речовин, світла і сили Бога у своєму житті, що дуже схоже на знехтуваний і пониклий кущ томату, який мав такий великий потенціал.

Та сама влада священства, завдяки якій створювалися світи, галактики і всесвіт, може і повинна бути частиною нашого життя, щоб підтримувати, зміцнювати і благословляти наші сім’ї, наших друзів і наших ближніх—іншими словами робити те, що робив би Спаситель, якби служив серед нас сьогодні.

А головна мета цієї сили священства—благословляти, освячувати і очищувати нас, щоб ми могли жити разом із нашими сім’ями в присутності небесних батьків, зв’язані запечатуванням священства, беручи участь у дивовижній роботі Бога та Ісуса Христа у вічному поширенні Їхнього світла й слави.

Заради цієї мети, кілька місяців тому, я мав нагоду брати участь в підготовці відеопрезентації для Всесвітнього навчання провідництва, яка має назву: Зміцнення сім’ї і Церкви через священство.

Ця нова й повчальна презентація на DVD перекладена на 66 мов. В ній нас навчають про те, як сила священства може благословляти, оживляти й відновлювати наше життя, життя наших сімей і життя всіх членів Церкви.

В ній показано всім нам—чоловікам, жінкам, дітям; тим, хто у шлюбі, овдовілим і неодруженим; незалежно від наших обставин—як ми можемо долучитися до благословень священства. Презентація складається з кількох відеофрагментів, від 8 до 12 хвилин, в яких пояснюється про ключі, повноваження й силу священства, і те, як це зміцнює окремих людей, сім’ї й Церкву.

Один особливий епізод було знято у дуже маленькому домі піонерів прабабусі моєї мами, на ім’я Мері Філдінг Сміт. Вона була вдовою Гайрума, старшого брата Пророка Джозефа. Виховуючи дітей одна, завдяки своїй міцній вірі у священство, вона зверталася до цієї сили, щоб виховувати й благословляти своїх дітей в любові й світлі євангелії, і покладалася на неї. Сьогодні її нащадки з тисяч вірних провідників і членів Церкви вдячні їй за її віру, мужність і приклад.

Це нове навчання для провідників зараз доступне в Інтернеті на сайті LDS.org для всіх, хто бажає його побачити й засвоїти (wwlt.lds.org). Ви можете переглядати його на сайті LDS.org в режимі он-лайн або завантажити у свій комп’ютер, смартфон або цифровий планшет.

Перше Президентство попросило “президентства колів і єпископати присвятити одні або більше зборів ради колу або приходу для перегляду [всього] цього DVD. Ради колу і приходу мають обговорити, як застосовувати навчання, що записані на цьому DVD” (Лист від Першого Президентства, 29 січ. 2013 р.).

Його зміст надихатиме й спонукатиме членів Церкви, які збираються на кворумах священства, в Товаристві допомоги, в Недільній школі, в Товаристві молодих жінок, в Товаристві молодих чоловіків (особливо тих, хто готується до служіння на місії) і на зборах Початкового товариства, або під час спільних зібрань у п’яту неділю. Члени ради тоді зможуть заохочувати окремих осіб і батьків використовувати цю презентацію в їхніх сім’ях. Брати і сестри, це навчання провідництва призначене для кожного члена Церкви. Батьки, переглядайте, діліться побаченим і обговорюйте зі своїми дітьми засвоєне і відчуте вами, та дозвольте їм подивитись і зробити те саме разом із вами, щоб ваші сім’ї могли бути зміцнені через священство.

Ісус сказав:

“Коли прагне хто з вас—нехай прийде до Мене та й п’є!” (Іван 7:37).

“А хто питиме воду, що Я йому дам, прагнути не буде повік, бо вода, що Я йому дам, стане в нім джерелом тієї води, що тече в життя вічне” (Іван 4:14).

“Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною … матиме світло життя” (Іван 8:12).

Якщо хтось з вас відчуває, що ваша віра або ваше свідчення про план Небесного Батька є слабшими, ніж, як ви знаєте, вони мають бути, тоді зверніться до Спасителя з більшою силою. Нехай Його світло і Його жива вода зроблять для вас і для вашої сім’ї те, що зробили трохи води й світла, повертаючи ослаблий кущик томату до життя.

Я почав з розповіді про подив і трепет перед творіннями Бога, створеними силою священства. Мені, як, на мою думку, і більшості з вас, цікаво, чи можна колись повністю збагнути Божу силу навчати й благословляти нас. Яка вона чудова, велична й могутня!

Джозеф Сміт сказав: “Священство є безкінечним принципом, й існувало з Богом від вічності, й існуватиме до вічності без початку днів або кінця життя” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 106).

Бог вільно дав Свою силу тим, хто приймає й шанує Його священство, що веде до отримання обіцяних благословень безсмертя і вічного життя.

Я свідчу, що робота Ісуса Христа виконується через священство. Це сила, якою наш Небесний Батько і Його Улюблений Син створили цю землю і запровадили великий план щастя заради нас. Я смиренно молюсь, щоб ми були мудрими і прагнули зміцнити своє власне життя, життя членів наших сімей і Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів через силу священства Бога. В ім’я Ісуса Христа, амінь.